Subject: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Mon Jun 06, 2016 10:04 pm
Είδα το πρώτο επεισόδιο. Δε λέω φροντισμένη παραγωγή, αλλά μου έκανε άλλη μία από τις φασόν "ισπανικές φροντισμένες παραγωγές με έντονο ιστορικό φόντο". Ωραία σκηνικά, καλή αναπαράσταση της εποχής και ένα τοπίο με ύψωμα, απόκρημνους βράχους και παραλία που το λιμπίζομαι, το λιγουρεύομαι . Το φλερτ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, αλλά οι λίγες σκηνές του ζευγαριού μου φάνηκαν ψεύτικες (ειδικά αυτή που η Ιρένε πάει να κάνει δυο χορευτικά βήματα, παραπατά και πέφτει στην αγκαλιά του ). Σχεδόν σ' όλο το επεισόδιο ακούγεται η ουδέτερη στ' αυτιά μας βασκική γλώσσα. Από το καστ, τι ξυλάγγουρα οι γυναίκες , συμπεριλαμβανόμενης δυστυχώς και της πρωταγωνίστριας . Αυτό που υπόσχεται είναι το μίσος μεταξύ των οικογενειών: δεν πρόκειται απλώς για δυο αντιμάχομενες λόγω των πολιτικών φρονημάτων οικογένειες, προβλέπεται μεγάλη μάχη λόγω της συμπεριφοράς του καθάρματος-δημάρχου, πατέρα της Ιρένε. Συγκινητική η θέληση και η προσπάθεια των Βάσκων να διατηρήσουν την ταυτότητά τους στην ανελέητη δικτατορία του Φράνκο . Κάποιες ακόμα παρατηρήσεις: -Η κόρη του διευθυντή του ξενοδοχείου, καμαριέρα;! Καλύτερο πόστο δεν είχε να της δώσει ο μπαμπάκας ; Μπράβο αξιοκρατία στην Χώρα των Βάσκων ! -Εκεί που ο Μαρτίν χορεύει στο ξενοδοχείο μπροστά στον δικτάτορα, δηλαδή κάνει κάτι σαν φιγούρα καράτε και πετά τον μπερέ του στην Ιρένε , δεν βάζανε εμένα να χορέψω τίποτα βάσκικο, δεν έχω ιδέα αλλά κάτι καλύτερο θα τα κατάφερνα . -Πέφτει ένα χαρτί στα χέρια του Φράνκο κι αυτός δεν το διαβάζει (τόση αφοσίωση στον υπέροχο χορό του Μαρτίν ). Μάλιστα . -Στην Xώρα των Βάσκων μανταλάκια δε βάζουν στα σεντόνια ; Αφήνουν την τύχη τους στη μοίρα και τον άνεμο ; Αν την πετύχαινα πάνω στο ζάπινγκ δεν ξέρω αν θα την παρακολουθούσα. Αλλά θα της δώσω μια ευκαιρία.
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Wed Jun 08, 2016 3:10 pm
Άρχισα να παρακολουθώ τη σειρά στο σάιτ της ΕΡΤ. Κι εμένα μου κάνει "μια απ'τα ίδια" :/
Ο έρωτας του ζευγαριού είναι κομματάκι ξενέρωτος. Ρωμαίος και Ιουλιέτα ανταλλάσσουν γράμματα, άντε να έχουμε καμιά σκηνή σαν αυτήν που παραπατά και πέφτει στην αγκαλιά του. Τελικά είναι δύσκολος χορός ο βάσκικος αφού κινδυνεύεις να πέσεις, άσχετα αν απλά στέκεσαι καμαρωτός και τινάζεις πόδια στον αέρα Μπορεί παρακάτω ν'αποκτήσει ενδιαφέρον, δεν ξέρω. Έχω δει ταινίες με έρωτες σε εποχές που απαγορευόταν το φλερτ και ήταν έντονες, συναισθηματικές. Ο Μαρτίν μας ζάλισε τον έρωτα με τη φράση που του έγραψε η Ιρένε και την επαναλαμβάνει σαν κολλημένο γραμμόφωνο. Μ'αρέσει πάντως που πήγε στον παπά να του την εξηγήσει. Βρήκε άνθρωπο να ασχολείται με τον έρωτα...
Ευτυχώς για την οικογένεια, ο Φράνκο πάσχει από αφηρημάδα και δεν γύρισε το χαρτί να το διαβάσει. Δεν μπορούμε να έχουμε συλλήψεις από το πρώτο επεισόδιο. Δυστυχώς για την οικογένεια, είναι και τζαμπατζής! Θα βαρέσουν διάλυση έτσι και περάσει ξανά η κυβέρνηση από το ξενοδοχείο τους.
mel Admin
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Wed Jun 08, 2016 6:23 pm
Αλμοδοβαρεμένη wrote:
Ο Μαρτίν μας ζάλισε τον έρωτα με τη φράση που του έγραψε η Ιρένε και την επαναλαμβάνει σαν κολλημένο γραμμόφωνο. Μ'αρέσει πάντως που πήγε στον παπά να του την εξηγήσει. Βρήκε άνθρωπο να ασχολείται με τον έρωτα...
Ο παπάς έχει πρόχειρο το ποιηματάκι με την αγάπη του Θεού να το λέει σε κάθε περίπτωση .
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Wed Jun 08, 2016 8:11 pm
mel wrote:
Αλμοδοβαρεμένη wrote:
Ο Μαρτίν μας ζάλισε τον έρωτα με τη φράση που του έγραψε η Ιρένε και την επαναλαμβάνει σαν κολλημένο γραμμόφωνο. Μ'αρέσει πάντως που πήγε στον παπά να του την εξηγήσει. Βρήκε άνθρωπο να ασχολείται με τον έρωτα...
Ο παπάς έχει πρόχειρο το ποιηματάκι με την αγάπη του Θεού να το λέει σε κάθε περίπτωση .
Είναι και κουτσομπόλης. Πώς έμαθε ο δήμαρχος τι έκανε ο επιθεωρητής εργασίας στην Πιλάρ;
mel Admin
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Thu Jun 09, 2016 9:31 pm
Κάποιες σκηνές στο σημερινό με τους εργάτες δεν τις βρήκα πολύ ρεαλιστικές όπως εκεί που ο Σαντιάγο μιλά στους συναδέλφους του και κάθονται όλοι και τον ακούνε ήρεμα χωρίς βαβούρα, ή ότι μετά τον ακρωτηριασμό του εργάτη συζητά με τον Τομάς και αυτός του λέει να προσπαθήσουν για την βασκική γλώσσα, που δε λέω, όλα είναι αλληλένδετα, αλλά σ' αυτή τη φάση προέχει και η παροχή ασφαλών εργασιακών συνθηκών. Μου άρεσε που πιστεύει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη , πόσο αφελής πια . Την δολοφονία του διευθυντή σχεδόν τη χάρηκα , εκτελούσε τις εντολές του δημάρχου ενώ και ο ίδιος ήταν αναλώσιμος για αυτόν όπως και οι εργάτες . Μακάρι να καταφέρουν να εκθέσουν το καθεστώς στο επόμενο επεισόδιο . Είχαν και οι Βάσκοι "Κυβέρνηση του βουνού" , ή είναι δική μας προσαρμογή; Να κλείσω με το ζευγαράκι, πολύ κατίνα η μάνα και για να αναφερθώ και στα προηγούμενα αν κάποιος με ανάγκαζε ανέβω ένα ολόκληρο βουνό με αυτό το κυνήγι του θησαυρού μάλλον δε θα είχε πολλές ελπίδες μαζί μου .
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Fri Jun 10, 2016 3:15 am
me; wrote:
αν κάποιος με ανάγκαζε ανέβω ένα ολόκληρο βουνό με αυτό το κυνήγι του θησαυρού μάλλον δε θα είχε πολλές ελπίδες μαζί μου risa .
Τι να έκανε ο έρμος ο Μαρτίν αφού ο τόπος είναι γεμάτος σπιούνους του δημάρχου; (παρεπιπτόντως ωραία τα πλαστικά καπέλα των χωροφυλάκων, σαν κατασκευές από τουβλάκια είναι) Αναρωτιέμαι βέβαια γιατί το ζεύγος τα έλεγε στο δρόμο κι όταν περνούσε κάποιος ο Μαρτίν κρυβόταν στην είσοδο. Ας έμπαιναν και οι δυο στην είσοδο να τα πούνε. Περισσότερο λυπάμαι τη φίλη της Ιρένε. Πώς άντεξε να κρατάει το φανάρι δύο ώρες στα βουνά; Εγώ θα σκυλοβαριόμουν.
mel wrote:
μετά τον ακρωτηριασμό του εργάτη συζητά με τον Τομάς και αυτός του λέει να προσπαθήσουν για την βασκική γλώσσα, που δε λέω, όλα είναι αλληλένδετα, αλλά σ' αυτή τη φάση προέχει και η παροχή ασφαλών εργασιακών συνθηκών.
Έλα ντε, λες και θα τους έκαναν τη χάρη αν πρόσθεταν κι άλλα στα αιτήματά τους. Ο Φράνκο καταπίεζε τις μειονότητες για την εθνική ομοιογένεια αλλά όταν κουβάλησε Μαροκινούς στρατιώτες να επιτεθούν στην Ισπανία, δεν τον ένοιαζε η εθνική ομοιογένεια; Τον πείραζαν οι Βάσκοι και οι τσιγγάνοι.
mel wrote:
Είχαν και οι Βάσκοι "Κυβέρνηση του βουνού" Laughing , ή είναι δική μας προσαρμογή;
Ιδέα δεν έχω. Ίσως είναι αντάρτες που ξέμειναν στο βουνό από τον εμφύλιο ή Βάσκοι αυτονομιστές που κρύβονται ώσπου να κάνουν ντου; Κρίμα πάντως που γλίτωσε ο δήμαρχος. Έπρεπε να τον είχαν ξεκάνει οι αντάρτες όταν τον συνέλαβαν
mel Admin
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Fri Jun 10, 2016 2:07 pm
Αλμοδοβαρεμένη wrote:
Περισσότερο λυπάμαι τη φίλη της Ιρένε. Πώς άντεξε να κρατάει το φανάρι δύο ώρες στα βουνά; Εγώ θα σκυλοβαριόμουν.
Πολύ σωστό αυτό , και τους καλύπτει και προσπαθεί να πείσει την άλλη ότι ο πατέρας της δεν είναι δολοφόνος . Αλλά πόσο κοντή είναι ;
Αλμοδοβαρεμένη wrote:
Ο Φράνκο καταπίεζε τις μειονότητες για την εθνική ομοιογένεια αλλά όταν κουβάλησε Μαροκινούς στρατιώτες να επιτεθούν στην Ισπανία, δεν τον ένοιαζε η εθνική ομοιογένεια;
Εκεί δεν ήταν και τόσο εθνικιστής .
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Fri Jun 10, 2016 10:47 pm
Τώρα ίσως είμαστε αρκετά λεπτολόγοι αλλά μιας και πρόκειται για σειρά που δημιουργήθηκε για δημόσια προβολή δε θα προσπεράσω κι αυτή την τρύπα του σεναρίου: από το χαρτί της στρατολογίας λοιπόν ο Μαρτίν καταλαβαίνει πως η Πιλάρ και ο Χουάν δεν είναι οι φυσικοί του γονείς. Εύλογη απορία: εφόσον στα επίσημα χαρτιά αναγράφονται τα ονόματα των βιολογικών του γονιών, πως και δεν το έμαθε για παράδειγμα από τους ελέγχους και τα ενδεικτικά ; Η ιστορία με την μάνα του επίσης κάπου πάσχει. Καταλαβαίνω ότι δεν ήθελε ο γιος της να ζει με το τραύμα ότι φυλάκισαν τους γονείς του και εκτέλεσαν την μητέρα του, όμως αντί να απαιτεί να μην το μάθει ποτέ, δε θα ήταν πιο λογικό να ζητήσει να το μάθει όταν φτάσει σε κάποια ηλικία ; Το μίσος, ο θυμός, η αγανάκτηση είναι αναπόφευκτα συναισθήματα σε τέτοιες εποχές.
Άσχετο, η μουσική των τίτλων αρχής μου θυμίζει έντονα αυτό (δεν ακούγεται λογικό, αλλά μου συμβαίνει ):
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Sun Jun 12, 2016 12:50 am
Δε βλέπω καμία ομοιότητα στη μουσική της σειράς με το ελληνικό αντάρτικο τραγούδι... εκτός αν κάνεις συνειρμούς της ισπανικής ιστορίας με την ελληνική κι έτσι προκύπτουν και τα υπόλοιπα!
mel wrote:
από το χαρτί της στρατολογίας λοιπόν ο Μαρτίν καταλαβαίνει πως η Πιλάρ και ο Χουάν δεν είναι οι φυσικοί του γονείς. Εύλογη απορία: εφόσον στα επίσημα χαρτιά αναγράφονται τα ονόματα των βιολογικών του γονιών, πως και δεν το έμαθε για παράδειγμα από τους ελέγχους και τα ενδεικτικά aporia ;
Έλα ντε! Πώς έφτασε σ'αυτήν την ηλικία χωρίς να τύχει να ρίξει την παραμικρή ματιά στα επίσημα έγγραφά του; Οι Χουάν και Πιλάρ έπρεπε να τον δηλώσουν σαν γιο τους αν ήθελαν τόσο πολύ να του κρύψουν την αλήθεια. Από τη στιγμή που αναγράφεται επίσημα ως γιος των άλλων, πώς περίμεναν να μείνει μυστικό; Πάλι καλά που ο Μαρτίν υιοθετήθηκε από τους θείους του και δεν κατέληξε στον άνεμο. Διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο για τα κλεμμένα παιδιά του Φράνκο, εκείνα που γεννήθηκαν από πολιτικά στιγματισμένους γονείς, κατέληξαν στα δημόσια ή εκκλησιαστικά ορφανοτροφεία και μετά δόθηκαν για υιοθεσία στο εσωτερικό και το εξωτερικό στα μουλωχτά, χωρίς τη συγκατάθεση των βιολογικών γονιών. Τα ίδια που έγιναν και στην Ελλάδα τα πέτρινα χρόνια, με λίγα λόγια...
Η Ιρένε καλά θα κάνει να βάλει ένα φρένο στα όσα ζητάει από τη φίλη της! Πόσα να κάνει πια; Και δε σκέφτεται σε τι κίνδυνο τη βάζει!
mel Admin
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Sun Jun 12, 2016 2:21 pm
Αλμοδοβαρεμένη wrote:
Δε βλέπω καμία ομοιότητα στη μουσική της σειράς με το ελληνικό αντάρτικο τραγούδι... εκτός αν κάνεις συνειρμούς της ισπανικής ιστορίας με την ελληνική κι έτσι προκύπτουν και τα υπόλοιπα!
Όχι δεν είναι θέμα συνειρμού, σε κάποιο σημείο της μουσικής της entada μου έρχεται αυτό το τραγούδι που μάλιστα πριν δω την σειρά είχα ακούσει ελάχιστες φορές. Τέλος πάντων.
Αλμοδοβαρεμένη wrote:
Πάλι καλά που ο Μαρτίν υιοθετήθηκε από τους θείους του και δεν κατέληξε στον άνεμο. Διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο για τα κλεμμένα παιδιά του Φράνκο, εκείνα που γεννήθηκαν από πολιτικά στιγματισμένους γονείς, κατέληξαν στα δημόσια ή εκκλησιαστικά ορφανοτροφεία και μετά δόθηκαν για υιοθεσία στο εσωτερικό και το εξωτερικό στα μουλωχτά, χωρίς τη συγκατάθεση των βιολογικών γονιών. Τα ίδια που έγιναν και στην Ελλάδα τα πέτρινα χρόνια, με λίγα λόγια...
Εγώ ήξερα ότι κάτι ανάλογο γινόταν κατά τη διάρκεια της χούντας του Βιδέλα στην Αργεντινή . Ότι έδιναν τα παιδιά σε συμπαθούντες του καθεστώτος.
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Mon Jun 13, 2016 9:27 pm
Τελικά τον βρήκε τον μπελά της η Εντούρνε με τον δήμαρχο . Και στα προηγούμενα επεισόδια η φίλη της που είναι ερωτευμένη και τα βλέπει όλα ωραία της έλεγε "μα δεν το διασκέδασες;". Πώς, είχα όνειρο ζωής να ανεβοκατεβαίνω βουνά και να κρατάω επί δίωρο το φανάρι μόνη στις ερημιές, έπρεπε να της απαντήσει . Πάντως εκεί που η Ιρένε αντί να φύγει αμέσως με τον Μάρτιν πάει να την χαιρετήσει σκεφτόμουν είσαι ηλίθια κοπέλα μου ; Ωστόσο νόμιζα ότι θα τα κατάφερναν και δε θα τους έπιαναν. Επειδή δεν το έπιασα απ' την αρχή, έχει σχέση ο δήμαρχος με το γεγονός ότι ο γιατρός δεν έχει πελατεία; Τον συμπάθησα απ' την αρχή τον γιατρό. Αλλά και ο παπάς σ' αυτό το επεισόδιο φέρθηκε εντάξει.
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Tue Jun 14, 2016 4:40 pm
mel wrote:
Πάντως εκεί που η Ιρένε αντί να φύγει αμέσως με τον Μάρτιν πάει να την χαιρετήσει σκεφτόμουν είσαι ηλίθια κοπέλα μου thymos ;
Ανεύθυνη είναι, δεν σκέφτεται καθόλου σε τι θέση βάζει την Εντούρνε! Μ'αρέσει που έλεγε ότι θα πήγαινε να τη χαιρετήσει γιατί της χρωστάει πολλά αφού ρίσκαρε γι΄αυτούς! Ναι, είπε να τη βάλει άλλη μια φορά σε ρίσκο, δεν έφτανε όσα ρίσκαρε ως τότε... Φοβάμαι ότι ο δήμαρχος θα προσπαθήσει να παντρέψει την Ιρένε με τον μουστακαλή που της στέλνει συνέχεια λουλούδια
mel wrote:
Επειδή δεν το έπιασα απ' την αρχή, έχει σχέση ο δήμαρχος με το γεγονός ότι ο γιατρός δεν έχει πελατεία;
Όχι, δεν έδειξαν κάτι τέτοιο. Ο λόγος είναι αυτός που είπε η Πιλάρ, τον ντρέπονται οι γυναίκες του χωριού.
Αλμοδοβαρεμένη
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Wed Jun 15, 2016 9:58 pm
Αφού η Πιλάρ είχε προηγούμενο με τον Χοσέ Ραμόν, δεν έπρεπε να τον κρύβουν και να το ξέρουν τόσα μέλη της οικογένειας πλην του άντρα της Πιλάρ. Πώς θα αισθανθεί όταν το μάθει; Τελικά ανακάλυψα γιατί δε μου αρέσει ο Μαρτίν. Μοιάζει στον Τσίπρα εμφανισιακά
mel Admin
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Wed Jun 15, 2016 10:46 pm
Τώρα που το λες του φέρνει λίγο (στόμα, χτένισμα), λες γι αυτό να την πήραν ; Και που το έμαθε ο άνδρας της δεν έγινε κάτι φοβερό, έχουν περάσει και τόσα χρόνια. Εκτός αν φυλάει την έκρηξη για τα επόμενα επεισόδια .
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Mon Jun 20, 2016 5:31 pm
Είδα και το επεισόδιο της Παρασκευής που έχασα. Χάρηκα που γλίτωσε ο Χοσέ, μου αρέσει που ενώ δεν είχε πολλές ελπίδες να διαφύγει, συζητούσαν τι θα γινόταν αν έφευγε με την Πιλάρ . Στη διαμάχη Τομάς-Ιγνάσιο κατά τη γνώμη μου ο πρώτος έχει δίκιο. Δεν μπορείς να ανήκεις σε αντιστασιακή οργάνωση (ακόμα κι αν μοιάζει περισσότερο με ομάδα για πικνίκ στις εξοχές ) και να μην περιμένεις να κάνεις και βρώμικη δουλειά. Αν αυτό μπορεί να σε κάνει να μοιάζεις μ' αυτούς που πολεμάς αφενός δεν υπάρχει άλλη λύση, αφετέρου είναι αναπόφευκτο. Η μόνη διαφορά είναι το δίκιο.
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Tue Jun 21, 2016 5:00 am
Είχα αφήσει για λίγο τη σειρά και σήμερα παρακολούθησα επεισόδια μαζεμένα.
Ωραία δικαιολογία βρήκε ο δήμαρχος για να κλείσει το ξενοδοχείο! Μιλάνε, λέει, βάσκικα! Και σ'αυτό θα στηριχτεί; Ας αρχίσουν να μιλάνε ισπανικά στους κοινούς χώρους του ξενοδοχείου, αφού λογικά θα περάσει κανένας επιθεωρητής για έλεγχο, κι ας μιλάνε τα βάσκικα στα ιδιαίτερά τους. Βάσκικα εξάλλου μιλάει και ο δήμαρχος, θα έπρεπε να πάει κάποιος να τον καταδώσει πριν τους καταδώσει αυτός. Επειδή ο δήμαρχος είναι εξουσία και μπορεί να μην δώσουν σημασία στην καταγγελία, ας πούνε ότι ο δήμαρχος "διαφθείρει" τους πολίτες του, παρασέρνοντάς τους να μιλάνε τα βάσκικα. Βαπόρι θα γίνει ο Φράνκο
Επιτέλους μου λύθηκε η απορία γιατί η Εντούρνε λέγεται και Μαρία Νιέβες.
mel wrote:
Χάρηκα που γλίτωσε ο Χοσέ, μου αρέσει που ενώ δεν είχε πολλές ελπίδες να διαφύγει, συζητούσαν τι θα γινόταν αν έφευγε με την Πιλάρ risa
Και μόνο αυτό; Ότι είναι γυναίκα του αδερφού του δεν το λογάριασε όταν της την έπεφτε; Καλώς ή κακώς ήταν έξω από τη ζωή τους για πολλά χρόνια, θα έπρεπε να σεβαστεί τα γεγονότα ως έχουν
mel wrote:
Δεν μπορείς να ανήκεις σε αντιστασιακή οργάνωση (ακόμα κι αν μοιάζει περισσότερο με ομάδα για πικνίκ στις εξοχές as kaghasw ) και να μην περιμένεις να κάνεις και βρώμικη δουλειά. Αν αυτό μπορεί να σε κάνει να μοιάζεις μ' αυτούς που πολεμάς αφενός δεν υπάρχει άλλη λύση, αφετέρου είναι αναπόφευκτο. Η μόνη διαφορά είναι το δίκιο.
Συμφωνώ απόλυτα! Οι πόλεμοι θα έπρεπε να κρίνονται ανάλογα με τον σκοπό τους αν είναι δίκαιος ή άδικος, όχι από τα μέσα που χρησιμοποιούν (που είναι ίδια σχεδόν πάντα, η βία δηλαδή) Το "καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται" είναι μια σοφιστεία που δεν τηρούν ούτε αυτοί που τη λένε. Γιατί κι αυτοί αν δεχτούν βίαιη επίθεση, απαντούν με βία. Καταδικάζουν την πράξη ενώ ταυτόχρονα την κάνουν; Υποκριτικό το βρίσκω.
mel Admin
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Tue Jun 21, 2016 1:07 pm
Αλμοδοβαρεμένη wrote:
Επιτέλους μου λύθηκε η απορία γιατί η Εντούρνε λέγεται και Μαρία Νιέβες.
Μου διέφυγε αυτό , γιατί;
Αλμοδοβαρεμένη wrote:
mel wrote:
Χάρηκα που γλίτωσε ο Χοσέ, μου αρέσει που ενώ δεν είχε πολλές ελπίδες να διαφύγει, συζητούσαν τι θα γινόταν αν έφευγε με την Πιλάρ risa
Και μόνο αυτό; Ότι είναι γυναίκα του αδερφού του δεν το λογάριασε όταν της την έπεφτε; Καλώς ή κακώς ήταν έξω από τη ζωή τους για πολλά χρόνια, θα έπρεπε να σεβαστεί τα γεγονότα ως έχουν
Αλλά και αυτή αφού είχε σχέση με τον Χοσέ πώς απ' όλο το χωριό κατέληξε με τον αδερφό του; Είναι τουλάχιστον περίεργο .
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Wed Jun 22, 2016 4:58 am
Στην αρχή κάθε επεισοδίου, εκεί που δείχνει τις μαρτυρίες των προσώπων που έζησαν τα γεγονότα, μια μάρτυρας εξήγησε ότι η οικογένειά της την βάφτισε Μάρι Εντούρνε αλλά στο σχολείο της άλλαξαν το όνομα επειδή δεν ήταν ισπανικό. Έτσι πήρε το Μαρία δε λας Νιέβες. Μήπως ήταν το ίδιο όνομα μεταφρασμένο στα ισπανικά; Αυτό δεν το εξήγησε, απλά το υποθέτω.
mel wrote:
Αλλά και αυτή αφού είχε σχέση με τον Χοσέ πώς απ' όλο το χωριό κατέληξε με τον αδερφό του; Είναι τουλάχιστον περίεργο skeftomai .
Ίσως εφάρμοζαν το παμπάλαιο έθιμο να παντρεύεται μια χήρα τον αδερφό του μακαρίτη για να μη φύγει από το σόι και βρεθεί ανυπεράσπιστη. Αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Μήπως το έκαναν και οι Βάσκοι σε παραλλαγή;
mel Admin
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Wed Jun 22, 2016 10:12 am
Αλμοδοβαρεμένη wrote:
Στην αρχή κάθε επεισοδίου, εκεί που δείχνει τις μαρτυρίες των προσώπων που έζησαν τα γεγονότα, μια μάρτυρας εξήγησε ότι η οικογένειά της την βάφτισε Μάρι Εντούρνε αλλά στο σχολείο της άλλαξαν το όνομα επειδή δεν ήταν ισπανικό. Έτσι πήρε το Μαρία δε λας Νιέβες.
Κι εγώ αυτό σκέφτηκα.
Αλμοδοβαρεμένη wrote:
mel wrote:
Αλλά και αυτή αφού είχε σχέση με τον Χοσέ πώς απ' όλο το χωριό κατέληξε με τον αδερφό του; Είναι τουλάχιστον περίεργο skeftomai .
Ίσως εφάρμοζαν το παμπάλαιο έθιμο να παντρεύεται μια χήρα τον αδερφό του μακαρίτη για να μη φύγει από το σόι και βρεθεί ανυπεράσπιστη. Αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Μήπως το έκαναν και οι Βάσκοι σε παραλλαγή;
Μπορεί, θυμάμαι που ο Χοσέ είχε πει πως όταν έφυγε ήξερε ότι αφήνει την Πιλάρ σε καλά χέρια.
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Thu Jun 23, 2016 10:00 pm
Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου η Ιρένε! Δεν είχε πρόβλημα να συνεχίσουν την σχέση τους αφού ο πατέρας της σκότωσε τους γονείς του αλλά είχε όταν έμαθε πως ο παππούς της συνελήφθη δικαίως απ' τους δικούς του και πέθανε στην φυλακή . Καλά ο πατέρας τόσο εμπιστεύεται τον Αλμπέρτο που της έδωσε άδεια να πάει μαζί του στην Γαλλία; Που κανονικά δε θα έπρεπε να ήθελε η κόρη του να μπλέξει μ' ένα κάθαρμα σαν τον ίδιο. Ευτυχώς τα πράγματα είχαν καλό τέλος για τα δίδυμα και τον Τομάς.
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Fri Jun 24, 2016 7:18 am
Στα φλασμπάκ, οι ηθοποιοί που χρησιμοποιούνται για να παίξουν τους πρωταγωνιστές νέους είναι πολύ καλά διαλεγμένοι! Αυτός που έκανε το δήμαρχο όταν συνελήφθη με τον πατέρα του, μέχρι και την έκφραση πέτυχε.
mel wrote:
Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου η Ιρένε! Δεν είχε πρόβλημα να συνεχίσουν την σχέση τους αφού ο πατέρας της σκότωσε τους γονείς του αλλά είχε όταν έμαθε πως ο παππούς της συνελήφθη δικαίως απ' τους δικούς του και πέθανε στην φυλακή
Βέβαια, άλλο να έχει το αγκάθι του παρελθόντος ο Μάρτιν με το θάνατο των γονιών του κι άλλο να το έχει η ίδια με το θάνατο του παππούς της.
mel wrote:
Καλά ο πατέρας τόσο εμπιστεύεται τον Αλμπέρτο που της έδωσε άδεια να πάει μαζί του στην Γαλλία;
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, μάλλον. Αφού ο δήμαρχος θέλει να τους παντρέψει, θα δεχτεί ο,τι κι αν τύχει προς αυτήν την κατεύθυνση.
mel Admin
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Fri Jun 24, 2016 9:08 pm
Ναι καλά, θα την πήγαινε στον Παρίσι χωρίς άλλο σκοπό ο Αλμπέρτο, μου αρέσει που θίχτηκε . Αλλά αυτή δεν σπούδαζε στη Γαλλία, προς τι ο τόσος ενθουσιασμός, σε κανα κατσικοχώρι την είχαν ;
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Tue Jun 28, 2016 9:35 am
Μου αρέσουν οι σκηνές του γιατρού και της Καρμέλε γιατί βγάζουν ερωτική ένταση . Αλλά πολύ βεβιασμένο δεν είναι αυτό το ρομάντζο, σήμερα είναι το τελευταίο επεισόδιο, πώς θα ολοκληρωθεί ; Αν είναι έτσι να βρουν μια κοπέλα και στον Ινάσιο .
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Tue Jun 28, 2016 6:41 pm
Τη γυναίκα του γιατρού δεν τη χωνεύω λόγω ύφους, έχει όμως τα δίκια της. Κρίμα για την Καρμέλε :( Να ζει σ'ένα χωριό που δεν μπορεί να βρει άντρα να ταιριάξει μαζί της αφού όλοι είναι υπερβολικά συντηρητικοί, να βρίσκει τελικά το γιατρό και να είναι παντρεμένος!
Η ερωτική ιστορία Μάρτιν-Ιρένε δεν θα έλεγα ότι με συγκλόνισε, μια απ'τα ίδια τη βρίσκω, αλλά στο προτελευταίο επεισόδιο τον Μάρτιν τον λυπήθηκα αφάνταστα Για να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί...
mel Admin
Subject: Re: Το πατρικό μου (Aitaren Extea, ΕΤ 2). Wed Jun 29, 2016 9:46 am
Αχ, ειλικρινά δε θέλω να είμαι αυστηρή αλλά πώς βρω λογικό ότι η Εντούρνε ενώ φαίνεται ότι έχει αποδεχτεί τον γάμο της φίλης της την τελευταία στιγμή ΑΚΡΙΒΩΣ την ενθαρρύνει να το σκάσει με ένα ποδήλατο κάτω από τη μύτη του δημάρχου και ενώ εκείνη δεν ξέρει καν πως και ο Μαρτίν γυρνά στο Ετσεγί το κάνει και φεύγουν μαζί; Πέρα απ' αυτό το τελευταίο επεισόδιο ήταν ωραίο και αισιόδοξο αν και περίμενα (με βάση μια περίληψη που είχα διαβάσει) και ήθελα περισσότερο λαϊκό χαμό και ξεσηκωμό! Παρά τα λάθη που έχουμε σχολιάσει, η σειρά είχε ενδιαφέρον. Είχα μια προκατάλλειψη λόγω των πρωταγωνιστών που δε μου αρέσανε και πραγματικά η ιστορία τους κι εμένα μου τράβηξε λιγότερο την προσοχή, όμως είχε καλά στοιχεία. Έξυπνη και πρωτότυπη η ιδέα των "μαρτυριών" σαν ντοκιμαντέρ πριν τους τίτλους αρχής αν και πολλές φορές αυτά που λεγάνε οι ηθοποιοί τα ξέραμε ή μπορούσαμε να τα υποθέσουμε. Είναι σίγουρο ότι έχουν υπάρξει αληθινές παρόμοιες ιστορίες σαν αυτές των Σελάγια, των απεργών και των αγωνιστών. Στην πραγματικότητα κατέληγαν χειρότερα χάρη στα σιχάματα όπως ο δήμαρχος και ο Αλμπέρτο, χάρηκα όμως που εδώ οι καλοί συνήθως τα κατάφερναν. Ίσως να χρειάζονταν 3-5 επεισόδια ακόμα για να αναπτυχθούν και να ολοκληρωθούν μερικές πιο ομαλά, όπως του γιατρού και της Καρμέλε, ο δεύτερος απ' ότι καταλαβαίνουμε μένει με την γυναίκα του που ναι έχει τα δίκια της όμως έχει υπονοηθεί (ή εγώ ήθελα να το εκλάβω έτσι ) πως και η δική της διαγωγή μακριά απ' τον σύζυγό της δεν ήταν σωστή. Άρα πάτσι .